Intrebari frecvente

Info daunatori

Pisica de casa sau pisica domestica

O muscatura de pisica se infecteaza mai usor decat una de caine. Pisicile torc cu aceeasi frecventa ca un motor Diesel (de aproximativ 26 de ori pe secunda). Pisicile pot atinge viteze de pana la 50 km / ora. Pisicile albe cu ochi albastri sunt intotdeauna surde. Pisicile albe cu un singur ochi albastru sunt surde doar pe urecehea care corespunde ochiului albastru.

Cele albe cu ochi portocalii nu au acest handicap. Structura creierului de pisica este mai apropiata de cea a creierului uman decat cea a cainelui. Simtul auzului si al mirosului este de trei pana la patru ori mai dezvoltat decat la om, iar cel al vazului de 6 ori. Pisicile pot face salturi de cinci ori mai inalte decat corpul lor.

Lungimea mustatilor pisicii este egala cu latimea corpului. Bataile inimii de pisica sunt de circa doua ori mai rapide decat la om (110 – 140 pe minut). Doar pisicile domestice tin coada in sus cand merg, cele salbatice niciodata.

 

Pasarile (Clasa Aves)

Pasarile sunt cele mai desavarsite dintre toate fiintele zburatoare (liliecii, insectele si pasarile). Capacitatea lor de a zbura le-a permis sa se raspandeasca in intreaga lume, adesea in locuri precum insule izolate si Antartica, unde numeroase alte animale nu pot ajunge.

 

Liliacul mamifer zburator

Liliacul are un zbor iute si in zigzag. Este un animal nocturn care traieste in pesteri si poduri (de preferabil intunecoase). Noaptea este foarte activ iar ziua doarme atarnat cu capul in jos. Membrele anterioare sunt aripi. Dintii sunt ca la cartita. Femela naste un pui care are ochii inchisi si nu are par. El este hranit cu lapte iar iarna hiberneaza (de exemplu in poduri sau pesteri). Prin sensibilitatea la poluare si prin nutritia diversificata, liliecii sunt considerati indicatori ecologici. 

 

Tantarul

In lumea tantarilor, doar femelele consuma sange, masculii se hranesc cu nectar sau sucuri de plante, dieta lor fiind una vegetariana. Deci data viitoare cand vom fi intepati vom stii cu siguranta ca a facut-o o femela.

 

Musca de casa


Musca de casa este o insecta daunatoare. De prin gunoaie si cadavre, din saliva bolnavilor, mustele iau microbi pe trompa si pe picioare; se asaza apoi pe paine, pe zahar si pe alte alimente, pe care le infesteaza. De semenea, ele mai pot raspandi si ouale unor viermi paraziti. Pentru eliminarea lor se pot folosi insecticide profesionale iar pentru prevenirea lor aparate cu ultrasunete ecologice.

 

Viperele sau serpii veninosi

In Romania sunt 3 specii de serpi veninosi astfel ca din 15 specii de vipere ce se gasesc in zona Europei, 3 dintre acestea le regasim si pe teritoriul tarii noastre. Cele 3 specii de vipere veninoase sunt vipera cu corn sau vipera ammodytes, vipera de stepa ce mai este cunoscuta si sub denumirea de vipera ursinii in timp ce o alta specie de sarpe veninos este vipera cu cruce.

 

Jderul

Jderul apartine categoriei agentilor suparatori, precum si a celor daunatori de materiale si provizii. Daca ritualul de imperechere al jderilor se petrece in podul casei, somnul oamenilor este tulburat de zgomotele si alarma acestora. Dar chiar si in afara perioadei de imperechere, acesti musafiri nepoftiti pot perturba odihna oamenilor din cauza ca misuna continuu. Este cunoscut ca daunator de provizii, pentru ca fura ouale pasarilor de casa si de asemenea pentru ca omoara animalele folositoare sau domestice de dimensiuni mici. Daca jderul de piatra patrunde, de exemplu, intr-un cotet de gaini, poate produce pagube foarte mari, deoarece comportamentul stresat al gainilor speriate, care nu pot fugi, declanseaza in jder instinctele de vanatoare, care nu se opreste pana nu omoara toate gainile.